طرح موضعی و موضوعی ساماندهی پهنههای ارزشمند تاریخی شهر بوکان
کارفرما: شهرداری بوکان
موقعیت مکانی: آذربایجان غربی، بوکان
وضعیت طرح: در حال انجام
معرفی پروژه
مشخصات پروژه
نخست اینکه این مطالعات یکی از معدود مطالعاتی بوده است که تیم کارشناسی در جستجوی ابعاد و مستندات فنی برای درک صحیحی از تاریخ این شهر و استفاده از آن برای ساختار بخشی به توسعه گردشگری آن بوده است. برای درک گذشته، تحقیقات میدانی و حفاری نقاطی از شهر توسط تیم باستان شناسی صورت گرفت و برای درک امروز شهر، مطالعاتی به روش ترکیبی (کمی-کیفی) به منظور درک ساختار طبیعی شهر و پیرامون، وضعیت اجتماعی و اقتصادی شهر و کسب و کارهای مربوطه توسط تیمی متشکل از کارشناسان توسعه گردشگری، شهرسازی، طراحی شهری، اقتصادی، جامعه شناسی و جغرافیای طبیعی صورت گرفت.
دوم اینکه نتایج این مطالعات موجب شد تا حدود 40 هکتار از محدوده شهری بوکان در سه لکه شمالی، مرکزی و جنوبی شهر به تصویب پژوهشگاه میراث فرهنگی، اداره کل ثبت آثار تاریخی و در نهایت شورای ثبت برسد و سابقه سکونت چند هزار ساله تاریخی شهر بوکان و ابعاد و جزئیات آن بعنوان بخشی از هویت تاریخی این شهر که تاکنون از طرف مسکن و شهرسازی و ادارات تابعه و اسناد توسعه شهری پیشین فاقد قدمت و هویت تاریخی قلمداد می شده و شهرنشینی این شهر را به سده حاضر نسبت می دادند، بیش از پیش روشن گردید و به این اعتبار، رفتار برنامه ریزان، طراحان و توسعه دهندگان شهری برای بوکان یقینا با قبل متفاوت خواهد شد.
وجه بارز دیگر این مطالعات، نگاه دو سطحی (لایه ای) تیم مطالعاتی به فضای شهری از نظر مقیاس مداخله بوده است: استفاده از قابلیت ها و پتانسیل های تاریخی – طبیعی پیراشهری در تقویت و تحکیم گردشگری شهری بوکان. شهر بوکان در کیلومتر5 ناحیه شرقی خود واجد یکی از برجسته ترین قلاع تاریخی مادی موسوم به ایزیرتو (سده ششم قبل از میلاد) است که از نظر داشتن گمجینه آجرهای لعابدار منحصر بفرد است. علاوه بر این، این شهر در ناحیه شرقی و غربی خود دارای دو پدیده طبیعی رودخانه و کوه می باشد که هر دو در ادبیات فولکلور منطقه هم جایگاه خاصی دارند. این ترکیب دارای پتانسیل بیرون شهری و همراهی آنها با یافته های جدید تاریخی درون شهری جمیعا موجبات یک نو نمود مفهومی در هدایتگری و راهبری توسعه این شهر خواهد شد که خوشبختانه تماما توسط این مطالعات به ثمر نشسته است